Задание за сайт – защо е нужно и какво да съдържа?

задание за уебсайт

Често споменаваме корпоративния уеб сайт като „визитката на бизнеса Ви“. И това е съвсем вярно – рано или късно ще изпитате необходимостта от този ценен дигитален инструмент, било то за лични или бизнес нужди. Ако пред вас стои задачата изработка на сайт, то една от най-важните стъпки е оформяне на задание.

Всеки уеб проект е строго индивидуален и затова всяко едно задание за сайт следва да се опише като отделен документ. По принцип за всяко задание има няколко секции, които са общовалидни за всички сайтове. В тази статия ще разгледаме тези общовалидни секции в заданието за сайт:

1. Обща информация за проекта

Всяко задание следва да съдържа описание на проекта / компанията. Опишете кратка история на компанията ви, споделете каква е същността на сайта, какви са целите ви, каква е аудиторията / потенциалните ви клиенти, за да има яснота какви проблеми следва да решава сайта, каква информация да предоставя на потребителите и как да бъде структурирана тази информация като дизайн и програмиране.

В случай, че имате сайт, но желаете да направите редизайн или други промени, следва да опишете какво не желаете да присъства в настоящия сайт (било то на база дизайн или структура), какви промени се налагат въз основа на реални казуси със сайта до момента в практиката ви, дали планирате нови страници или нови функционалности (например онлайн плащания през сайта, нов модул за калкулатор на доставка с даден куриер). Споделете и какви са вашите очаквания от сайта – ще е полезно и за вас, и за разработчика на сайта. Например от сайта може да се очаква:

  • да презентира бизнеса ви пред нови клиенти и да утвърждава имиджа ви с отличен уебдизайн;
  • да увеличи продажбите на даден продукти или група продукти;
  • да увеличи трафика / броя посетители в сайта, което да доведе до повече запитвания за дадени продукти или услуги;
  • да представлява вашето портфолио от продукти или услуги.

Очакванията от сайта определят и начина на изработката му на етап дизайн и програмиране. Ето защо е изключително полезно да предоставите на разработчика линкове към сайтове, които Ви допадат и които се доближават до очакванията Ви за нов сайт.

2. Структура на сайта

За да отговаря на очакванията вашия нов сайт, е препоръчително да разпишете (дори и на лист хартия) как би изглеждал той – т.нар. карта на сайта.

как се пише задание за сайт

Тъй като повече сайтове се състоят от начална страница с навигационна лента (навигационно меню) и подстраници, то самата структура на сайта представлява дървовидна диаграма. След като опишете тази структура, реално ще минете през повечето пътечки, откъдето минават и вашите постетители на сайта и ще можете да видите дали вашите ключови страници са достъпни с два клика.
На помощ в разписването на карта на сайта идват много инструменти – ето един уеб базиран и лесен за ползване: gloomaps.com

Обикновено уеб страниците се състоят от различни типове съдържание – текстова информация, графични елементи (икони, инфографики, банери, инфокарета и други), галерии със снимки, вградени видеа, файлове за сваляне и други.
Добре описаната структура на сайта следва да съдържа описание на типовете съдържание на начална страница, както и на всички подстраници в сайта.

3. Фази и срокове

Винаги когато оформяте задание и го изпращате към Ваш колега или външна уеб агенция като подизпълнител, опишете желан срок за пуск на сайта. Споделете дали има важна дата за Вашия бизнес, когато сайтът трябва да бъде онлайн. Ако планирате откриване на нова услуга, нов клон, важно корпоративно събитие, годишнина или друг юбилей, то е препоръчително да споделите тази дата в заданието си, по възможност да се синхронизира с пуска на сайта. 

Ако планирате онлайн кампания, която е свързана с темата на сайта, то е препоръчително сайтът да бъде онлайн (активен) поне два месеца преди старт на кампанията (в зависимост от обема и таргета на рекламната кампания разбира се). Защо е нужно това? Сайтът е центърът на вашето комуникационно присъствие не само онлайн, но и офлайн. Той събира и предоставя цялата информация за бизнеса, води къмконкретни актуални продуктови линии в подстраници, промоции със свои лендинг страница и други. Сайтът следва да генерира трафик, т.е. всички Ваши маркетингови усилия и дейности в Интернет следва да са придружени с линк към Вашия сайт. Ещо защо е важно той да функционира перфектно на декстоп и на мобилни устройства. В противен случай може да обречете своята рекламна кампания на неуспех поради технически проблеми – недостатъчно време за тестове на новия сайт преди пуск; неработещи call-to-action бутони и други.

Разбира се, когато не сте посочили точен краен срок за пуск на новия сайт, това не значи, че разработката на сайта ще се проточи. Ние от ABC Design посочваме конкретен срок за изработка на уеб сайт след получаване на задание и на база неговата сложност, както и според обема на работа на нашите колеги дизайнери и програмисти.

4. Бюджет

Информация за бюджета, който планирате да инвестирате в новия си сайт, е индикатор за готовността за работа по проекта и сериозността към проекта. Ако споделите границите на бюджета си, то уебагенцията ще може да даде насоки и препоръки какво може и е реалистично да се постигне с този бюджет.


Ако искате да продължим разговора по темата и вече знаете, че новият Ви корпоративен сайт е важен за Вас и бизнеса Ви – обадете ни се още сега или ни пишете на office@abcbg.com – с радост ще сме готови за среща!

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.