Защо е важно рециклирането в училище?

Задължени ли са училищата да възпитават учениците на рециклиране и опазване на околната среда? Училището е мястото, където от ранна детска възраст започваме да получаваме първите си уроци за живота и света. Научаваме се да общуваме и да се сработваме с други хора въпреки различията си. По тези причини е съвсем логично и училището да дава първите, най-важни стъпки в една жизненоважна кауза, а именно отговорността, която всеки от нас носи по отношение на опазването на планетата Земя.

Възпитаване на ценности

С важността от рециклирането се появяват и редица други въпроси,  чиито отговори образоват децата и ги провокират да търсят и да научават още. Защо рециклираме? Пред какви опасности е изправена планетата и всички ние, ако не рециклираме? Как ще се отразят евентуални негативни последици върху нас и бъдещите поколения? Как може всеки един индивидуално да допринесе за опазването на околната среда? Рециклирането в училище е едно добро начало, което ще вдъхнови учениците да се грижат за планетата и да търсят още подходи и ресурси как да правят околната среда по-устойчива. Осъзнаването отрано на факта, че нямаме друг дом освен нашата планета  и затова е жизнено важно да я опазим, е силен мотиватор.

Изграждане на навици

В училище се формират навици, които остават по-късно в съзнателния живот. Ученици, които участват активно в рециклирането в училище сега, има по-голяма вероятност да съхранят наученото след завършване на училище. Научавайки колкото се може повече деца от днешното поколение да рециклират, помага за трансформацията стъпка по стъпка на работното място, вкъщи, в общността, на национално ниво, а с това и бъдещето на цялата планета.

Необходимост от конкретни действия

Всичко това на думи звучи прекрасно, но запретването на ръкави и изпълнението в реалността е съществената част, която ще отнеме дълго време и много посветени на каузата хора. Такива са приятелите ни от Ecologica, които създадоха училищна програма “Герои-рециклатори” с ясната цел да сплотят учениците около важната идея и чрез реална практика да ги образоват и изградят като едни съвестни граждани, поели отговорност за дълга към опазване на природата. Научете тук как и Вашето училище може да се включи в програмата и можете да свалите безплатно брошурата “10 съвета за намаляване на отпадъците в училищата”, която оформихме като дизайн за партньора ни Ecologica.

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.