Шрифтовете и влиянието им върху емоционалните ни реакции

Шрифтовете и влиянието им върху емоционалните ни реакции

От години дизайнерите използват различни шрифтове, за да предизвикат различни настроения и емоции в потребителите. Но могат ли шрифтовете наистина да повлияят реакцията на хората към слогани и хедлайни? Могат ли да предизвикат положителни нагласи у хората към компанията само заради логото? И най-важното – спомагат ли изграждането на доверие между брандовете и потребителите? Все интересни и важни въпроси, на които ще отговорим с помощта на Monotype и Neurons.

Monotype и Neurons – кои са те?

Това са двете компании, на които можем да благодарим за първото по рода си изследване, което ни показва дали и как шрифтовете предизвикват емоционална реакция у хората към послания и марки. Monotype е компания, която специализира в дигитален дизайн на шрифтове, като предоставя дизайнерски активи, технологии и експертиза, които да помогнат на всяка марка да стане по-атрактивна и ангажираща за клиентите си. Neurons е компания за приложна наука, чиято основно поле на дейност е потребителското поведение – неговото предвиждане, разбиране и повлияване. Партнирайки си, двете компании ни дават много ценни заключения. Ето кои са те.

Шрифтовете и влиянието им върху емоционалните ни реакции 1
Източник: printmag.com

Методика на проучването

Проучването на Monotype и Neurons има 400 респондента и се фокусира върху използването на три вида стимули – отделни думи, изречение, което използва тези думи и изречение, което включва както думите, така и име на марка. Всеки текст е представен в три различни шрифта – FS Jack, Gilroy и Cotford. Избрани са именно тези три шрифта, защото всеки от тях разполага с отделно “ДНК”, което е вкоренено в историята и типографията на дизайна. Поради тази причина и трите шрифта са съпоставими спрямо формите на буквите и тяхното въздействие. Макар и да са изглеждали подобни на марки, които вече потребителите са виждали, те не са свързани с действителни марки, за да се избегнат вече съществуващи асоциации. Респондентите оценяват комбинациите, като използват набор от емоционални показатели – колко уверени, надеждни или искрени са се почувствали.

Резултати от проучването

Проучването потвърждава хипотезата, че шрифтовете влияят върху възприятията на хората за марката, като и върху емоционалното им състояние. Оказва се, че с помощта на шрифта, марката може да направи съобщенията си силно запомнящи се. Изписването на „качество“ в Cotford Display Regular предизвиква 13% увеличение в преценката на хората за уместност, 10% увеличение на това колко е запомнящо се и 9% увеличение на надеждността. Също така шрифтовете, подобни на калиграфията, предизвикват по-дълбока и емоционална реакция. Шрифтовете също могат да накарат потребителите да се чувстват по-сигурни. Шрифтът FS Jack Regular повишава чувството за увереност на хората с до 12%. А още един резултат изтъква, че шрифтът може да даде на марката конкурентно предимство. Това се доказва от слоган, изписан в Gilroy Bold, като показва 12% увеличение на познатостта и 5% увеличение на открояването от конкуренцията. Тези, како и още много други интересни факти, можете да откриете в самото проучване.

Шрифтовете и влиянието им върху емоционалните ни реакции 2
Източник: designerinaction.de

Обобщение

Проучването показва, че имаме емоционални взаимоотношения с шрифта и мозъкът ни има значителна реакция към формата на буквата. Доказва се, че шрифтовете, които много от нас приемаме за даденост, всъщност могат да предизвикат когнитивна и емоционална реакция у потребителите, която да доведе до подсъзнателна преценка относно искреността или иновативността на марката. От друга страна множество брандове също подценяват влиянието, което шрифтовете оказват и използват неправилно подбран шрифт, който може да доведе до негативни последици, като отчуждаване на клиентите или създаване на негативна нагласа към марката у тях. Така от нещо, което ни се струва пренебрежимо и незначително, можем да повлияем несъзнателно резултатите ни негативно.

Нашият екип е на разположение при нужда от съвет, консултация или помощ за вашите маркетинг и комуникационни цели. Тук можете да разгледате нашето портфолио. Свържете се с нас още днес!

Прочетете още:

Инициатива Българската кирилица

Емоционален маркетинг – защо ни е полезен и как да го използваме?

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.