За подкастите – професионално. Интервю с The Podcast Place

За подкастите - професионално. Интервю с The Podcast Place

Днес ви срещаме с нашите партньори от The Podcast Place в лицето на Стилиян Ринков, с когото имаме удоволствието да работим вече повече от две години.

Подкастите навлязоха доста динамично и у нас, особено за сегмента млади, динамични и любознателни хора между 25 и 40 години. И именно затова фокус на разговора ни със Стилян днес са именно подкастите и възможностите за бизнеса в България.

В началото – моля, представи се 🙂

Аз съм Стилиян, студент трети курс, специалност Музикални медийни технологии и тонрежисура, усмихнат тонрежисьор по звание и призвание, както и медиен продуцент в The Podcast Place, скоро навършил 21. Създадох звукозаписно студио за пръв път, когато бях на 15 и от тогава работя по медийни и творчески проекти за бизнеси и личности. Този опит позволи на мен и екипа ни да разбираме и да се сблъскваме с проблемите на хората, с които работим и… винаги е лично.

Как се роди идеята за The Podcast Place?

The Podcast Place се роди в едно партньорство и е бизнес бебе на пандемията, мисия да развиваме подкаст средата в България по най-различни начини за всички страни, замесени в реализирането и консумирането на този нов тип медийно съдържание. Подкастът дава сцена на смислени личности да говорят от първо лице за неща, които не срещаме всеки ден. Едно интервю може да съдържа един цял живот опит, който слушателят може да възприеме лично, както когато чете книга.

А как започна всичко… Фондация 42 ме покани да говоря за звукозапис на обучение, което се провеждаше в Зона 21. В разговор с Илина, която беше домакин на събитието, тя възкликна колко би се радвала ако имаше подкаст студио в Зона 21. Аз я попитах иска ли действително да има студио, тя каза да, а останалото е история 🙂

Кои са техническите детайли, които са най-важни за да е един подкаст добър и слушаем?

Качеството на звука е много важно за подкастите. Високо качество на звукозаписът се постига, когато се ползва правилната технология в подходяща акустична среда. Всичко друго е силно компромисно. Единственият по-важен фактор, от качеството на звука, фактор, който може дори да “извини” недобър запис е съдържанието. Митът, че хората слушат 20, 30 или 40 минути и не повече е заблуждаващ. Хората слушат, когато им е интересно. Затова най-важно е съдържанието да има висока стойност за слушателя, а качеството на звука да прави слушането лесно и приятно, а не изискващо концентрация за разграничаване на говорещия глас от шума около него.

За кои бизнеси е подходящо да имат подкаст?

Всеки бизнес, който има допир с много хора ежедневно, може да се възползва от възможността да създава подкаст съдържание. Съотношението между инвестиция и обем медийна информация в подкаст продукцията прави този тип съдържание рентабилен за бизнеса и с висока възвръщаемост, изразена в силната ангажираност и информираност на потребителите на съответна услуга или продукт. Например една брокерска агенция може да създаде подкаст с основна насоченост срещу измамите в бизнеса с недвижими имоти. По този начин не само представят себе си в добра светлина, но и създават съдържание, което може да повлияе положително на една много по-голяма картина в нашето общество.

Популярни ли са вече и у нас подкастите?

В България подкастите набират все по-голяма популярност. През 2020-а в световен мащаб пазарът на подкасти мина 1 млрд долара. Ние се движим с известно закъснение, но много се радвам да споделя, че интересът към създаване и слушане на български подкасти расте всеки ден, а съвсем скоро българските институции, отговорни за медиите, ще признаят подкаста като отделен тип “stream-on-demand” съдържание и ще видим накъде ще ни отведе това, но перспективите са положителни.

Пожелание към читателите на нашия блог?

Пожелавам на първо място здраве на всички, с които работим и които четат. Пожелавам си също повече хора, които имат какво да кажат на света, да се мотивират и да споделят себе си в подкаст.

И къде да те открие всеки, който решава да стартира свой подкаст?

Можете да ни откриете на https://podcastplace.live и в социалните мрежи с името The Podcast Place. Телефонният ми номер е там, бих се радвал да си говоря с бъдещ подкаст продуцент 🙂

Прочетете още
Подкаст, блог или влог – прилики и разлики, възможности за бизнеса.

Малък бизнес и маркетинг на съдържанието.

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.