Защо е важно за развитието на бизнеса да имаме процесно мислене?

Защо е важно да имаме процесно мислене?

Какво е процесното мислене? Какво са процесите? В бизнес среда хората са по-запознати с важността на процесите и детайлите по тяхното изготвяне.  Но защо е важно за всички ни да притежаваме процесно мислене?  С какво то може да ни помогне в живота и в работата ни?

Процесите са нещо, което е в основата на ежедневния ни живот и всичко около нас. Те не са елемент само в бизнес средата и корпорациите, напротив – всяко една стъпка от всекидневието ни и живота ни, сформират различни процеси. Когато осъзнаем това много неща стават по-лесни за разбиране. 

Защо е важно да имаме процесно мислене? 1

Когато имаме процесно мислене, а именно осъзнаваме последователността на действията, различните тригери за различни действия, и как тези стъпки водят до желан или нежелан резултат, проследяваме действията си по-последователно и детайлно. Това е полезно както в работата ни, независимо от какво естество е тя, така и в обикновени аспекти от живота ни. 

С какво ни помага?

Процесното мислене тренира мозъка ни. Независимо с каква задача сме натоварени, ако успяваме да “раздробим” процеса по нейното осъществяване, то проектите ни стават по-ясни и реализирането на целите ни става по-лесно и с по-голяма точност. В някакъв момент процесът по осъществяване на нашата задача става несъзнателен – още в самото начало сами разделяме проекта на стъпки и проследяваме неговата последователност. На първо място разбира се, стои поставянето на цел. Отново – това е приложимо както в един бизнес план или проект, така и в живота. 

Първа стъпка – поставяне на цел

Когато запомним конкретните стъпки, през които е редно да минем – поставяне на цел, изготвяне на последователни действия, реализирането на тази цел, определяне на обхвата на процеса, всички елементи стават много по-точни и детайлни. 

Процесното мислене не е сложна концепция, но много от нас не са запознати с важността на последователните действия при реализирането на проект, било то в работата или живота. Затова е полезно да се тренираме, да премисляме и следим процеса, да мислим дългосрочно, да съобразяваме рискове или спомагателни процеси при реализирането на проект.

Какво са спомагателните процеси?

Това са тези процеси, които се спомагат за реализирането на главния процес (или другите процеси в бизнес плана). Защо им отдаваме специално внимание? Спомагателните процеси често са тези, чиято важност не осъзнаваме, но без тяхна помощ не бихме могли да осъществим целите си. Процесното мислене ни помага и с този аспект – да осъзнаваме колко важни са конкретни стъпки, дори и те да ни се виждат като гарантирани или като даденост. Съобразяването на много и различни варианти за действие, потенциални резултати или рискове е едно наистина ценно умение.

Най-ценното, което ни дава процесното мислене е осъзнаването на нуждата от последователни действия. Мислейки по този начин сме способни да съобразим и открием различните етапи, да подредим процеса така, че да се осъществи гладко и безпроблемно, да открием възможно най-много рискове и заплахи, които да предотвратим, както и да изпълним целите си максимално детайлно.

Нашият екип е винаги на разположение при нужда от съдействие по реализиране на вашите проекти. Свържете се с нас още днес!

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.