Защо трябва да четем чужди медии и разнообразни източници?

Защо трябва да четем чужди медии и разнообразни източници?

Както Асицоиацията на европейските журналисти  – България (АЕЖ) призовава – четете качествена българска и чужда преса.

Спекулациите и дезинформацията не могат да бъдат предотвратени, когато обществото спре да се информира от чуждите медии. Напротив –  търсенето на качествени източници на информация е ценен и силен метод за борба с дезинформацията.  Едно от най-ценните умения, което могат да развият хората е да отсяват факти, твърдения и валидна информация от масово разпространената дезинформация.

Това умение може да се развие именно когато са налични много и разнообразни източници на информация. Така човек е способен да изгради мнение, да съпостави и сравни казаното в различните източници и да формира критична, подкрепена от факти, позиция.

Именно тази способност и умения са в основата на медийно грамотните общества. Свободата на гражданите сами да подбират и избират достоверни източници с проверена информация и да не вярват на тези, чиято единствена цел е да ги заблудят и подведат. Медийната грамотност е едно от най-важните умения на модерния свят – тя трябва да се поущрява, а не контролира.

Подобно ограничение се явява немислимо в демократична среда и би имало негативен ефект – по-лесна манипулация на информацията и абсолютна непосилност на обещството да изгради обективно мнение.

Важно е да бъдем критични към информацията, която консумираме. Важно е да бъдем медийно грамотни.

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.