4 начина за съчетаване на блог и подкаст

4 начина за съчетаване на блог и подкаст

В днешно време хората предпочитат да консумират съдържание под всякакви различни форми, които по различен начин да се напасват в забързаното им ежедневие. Затова от съществено значение за всеки бизнес и организация е да инвестира в създаването и поддържането както на блог, така и на подкаст. А най-доброто решение – съчетайте ги така, че да работят заедно. Чудите се как да направите това? Затова ние сме насреща с 4 начина, чрез които можете да осъществите тази цел.

Създайте бележки на епизодите на подкаста

Това е основната и най-лесна стъпка за пренасочване съдържанието от подкаста към другите Ви формати, като тук имаме предвид не само блога Ви. Съдържанието от подкаста може да бъде използвано и в другите Ви комуникационни канали, като например Facebook, Instagram и др. – просто трябва да сте креативни и да се научите да виждате всичко като възможност за интересна публикация – необходимо е да разчупите виждането си. Но нека се върнем върху основната ни тема, а именно как да използваме съдържанието от подкаста в блога. Чрез създаване на бележки по главните моменти от епизода, то лесно ще създаде интересна публикация в блога Ви, която ще може да достигне по-голяма аудитория. Важно е в блога да вградите плейър към въпросния епизод от подкаста. Така правите подкаста по-лесно достъпен и ще привлечете интереса на хората, като същевременно ще разчупите обикновения вид на статията, като вмъкнете в нея интересен елемент. И още нещо, което не трябва да пропускате е в края на всеки блог да слагате и апел, призив към аудиторията Ви да посетят подкаста.

Представете интересно новия епизод на подкаста Ви в блога

Това също е един ефективен метод, чрез който лесно можете да комбинирате работата на подкаста и блога Ви. Когато пуснете новия епизод на подкаста, то можете да напишете и кратко интро в блога към него, като отново сложите и плеър, чрез който аудиторията Ви да има достъп до подкаста. Така отново създавате разчупена статия, която също така ще Ви осигури повече заинтригувани слушатели. Обърнете внимание, че това е различно от създаването на бележки по подкаста. Тук имаме предвид съвсем кратко да резюмирате съдържанието, така че да заинтригувате слушателите да си  пуснат епизода – правите си вид реклама, която да е кратка, точна и ясна, целяща привличането вниманието и интереса на аудиторията.

4 начина за съчетаване на блог и подкаст 1
Източник: unsplash.com
Блог и подкаст с обща тематика

Ако вече имате съществуващ блог, но искате да разширите съдържанието му по друг по-интересен начин или пък желаете да промените неговата насоченост, то можете да използвате подкаста, за да направите това. Чудесен начин да ги накарате да работят заедно е да ги обвържете с една обща тематика, като съдържанието в двете платформи ще може да се допълва взаимно. Това е съвет, който много маркетинг специалисти дават. Създаването на блог и подкаст под една главна тема ще Ви помогне да я разгледате в по-голяма дълбочина, ще можете да предоставите различни гледни точки и ще имате възможността да надграждате съдържанието си качествено. Важно е двете платформи да работят заедно, да изградите връзка между тях. Ако например сте домакин на подкаст и обсъждате конкретна тема, използвайте блога, за да я разгледате по-задълбочено или да покриете теми, които сте пропуснали по време на подкаста. Ако пишете блог, използвайте подкаста, за да интервюирате експерти от индустрията, за да обсъдите мнението им по определени теми. За да можете успешно да използвате две платформи съвместно, те винаги трябва да запълват празнините една на друга. Това не само дава на Вашата аудитория много повече информация и прозрение, но също така ги държи зависими от ученето от двата ресурса. Това култивира лоялност, разширява Вашите последователи и прави съвпадащото Ви съдържание много по-успешно.

Популяризирайте Вашия блог и подкаст едновременно

Въпреки че вече засегнахме колко е важно обвързването на Вашите подкаст и блог и тяхното популяризиране, то е необходимо фокусирано да наблегнем върху важността на тази стъпка. Ако се замислим, то е лесно да накараме двете платформи да работят една за друга, но е необходима последователна работа по популяризирането на съдържанието. Грешно е единствено да публикувате в блога Ви и да се надявате на най-доброто, а именно, че аудиторията Ви сама ще достигне до подкаста. Не можете и да очаквате, че от епизода на подкаста Ви, слушателите ще намерят сами Вашия блог. Трябва постоянно да обвързвате двете платформи, за да се радвате на най-добри резултати. Популяризирайте най-новите си подкаст епизоди в края на публикациите си в блога Ви, а в подкаста обсъдете съдържанието, за което пишете в блога си. Така ще можете да предложите на двете Ви различни аудитории ново съдържание и ще можете да ги заинтересовате да разгледат другата част на работата Ви. Често аудиториите на подкаста и блога са различни хора, затова ще можете да си осигурите приток на нови слушатели/читатели.

Също така ако пишете по тема в блога Ви, която вече е била засегната в подкаста, то не се колебайте да направите препратки както в самия текст, така и в края под вид на апел за посещение. И обратното – ако по време на епизода си говорите по тема, която сте обхванали в блога си, не се колебайте да го споменете. Така не само помагате на двете Ви платформи да се развият, но и предоставяте повече качествено съдържание на аудиторията Ви – по-задълбочено, предоставено в различни форми и по различен начин. Така им давате нещо от себе си, помагате им да научат повече, да се интересуват, превръщате се в техни виртуални приятели. В замяна те Ви се доверяват, стават лоялни и се интересуват от това, което имате да кажете и от Вашето развитие.

Ако все пак изпитвате несигурност по повод съчетанието на блог и подкаст, то винаги можете да вземете пример от създателите на такива съдържания, дори да се свържете с тях за съвети и насоки. Дори съчетанието Ви да не се получи успешно първия път, то това не означава, че трябва да спрете и да се откажете, а напротив – да продължите да опитвате и да търсите нови начини, които ще са успешни за Вас!

Още по темата можете да прочетете тук:

Подкаст за начинаещи – първи стъпки

Подкаст за напреднали – как да се усъвършенстваме?

Корпоративният блог и как да носи повече полза за бизнеса ви

За работа с подкасти – с радост сме на линия. Екипът ни работи с най-добрите доставчици в тази област, а на ниво комуникация, съдържание – имаме вече достатъчно опит, който може да Ви е от полза. Не се колебайте и се свържете с нас!

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.