Подкаст за начинаещи – първи стъпки

Подкаст за начинаещи – първи стъпки

Не е изненадващо, че през последните няколко години подкастите станаха толкова популярни в бизнес средата, имайки предвид способността им да привличат и задържат вниманието на аудиторията. В забързаното ни ежедневие те стават конкуренти и на други социални мрежи, тъй като много по-лесно се вписват в забързания ни график – можем да се информираме докато се занимаваме с други дейности. Затова подкастите се превръщат в уникална възможност за бизнеси и организации – чрез тях можете да запознаете по-младата и активна аудитория с Вашата дейност и да ги привлечете да се ангажират по желан от Вас начин. Можете да участвате във вече съществуващи подкасти като гости или чрез спонсориране на съдържанието, но можете и да направите свой собствен подкаст. Ние сме насреща да Ви запознаем с базисните стъпки на това начинание.

Подкаст за начинаещи

За тези, които все още не са запознати подкастът представлява аудио серия, която е достъпна онлайн. Подобно на телевизионно предаване, той също се състои от сезони и епизоди, като слушателите могат да се абонират към Вашия подкаст, да изтеглят епизодите му и да ги слушат винаги, когато им е удобно. Затова и тази форма на дигитален контакт е толкова актуална – вписва се чудесно както в свободното ни време, така и тогава, когато вършим някакви задачи, които не изискват задълбочена концентрация и можем едновременно да ги изпълняваме, докато слушаме интересен епизод.

Ето 5 начални стъпки, които ще Ви помогнат в създаването на успешен подкаст:

Намерете своята ниша

Първата стъпка е да определите какъв ще е фокусът на Вашия подкаст. Не подценявайте този етап, защото той е базисен и значителен за бъдещото развитие на този комуникационен канал. Необходимо е да намерите златната среда между тема, която е достатъчно обхватна, за да можете да разгледате различни нейни аспекти, но и такава, която да е достатъчно специфична, за да може да привлече интереса на аудиторията Ви. Най-важното правило – не се опитайте да бъдете всичко за всички – интересува Ви Вашата потенциална аудитория, трябва да създаде нещо, което е полезно и ценно за нея, а не нещо универсално и без стойност. Създавайте качествено съдържание, намерете своя глас, а тези, които искат да слушат, ще го правят с интерес.

Изберете си име

Звучи лесно, но не съвсем, нали? Може да се водите по две направления, когато избирате име за своя подкаст. Първо – описателно заглавие, което се разбира от само себе си, като например “Маркетинг от А до Я” – ясно е, че се фокусирате в сферата на маркетинга, и че ще опишете как работи тя в подробности. Ако сте по-изобретателни, то подберете нещо умно и закачливо, което веднага грабва интереса. Но се уверете, че ще се предостави ясна връзка към Вашата ниша. Старайте се името да е лесно разпознаваемо и не прекалено завъртяно – важно е да сме лесно откриваеми. Макар и изкушаващо, то избягвайте да използвате собственото си име или това на компанията Ви в името. Това е подходящо само, ако вече сте известни и лесно разпознаваеми от аудиторията си. Но има и уловка – тези, които не Ви познават, може и да не проявят интерес, защото автоматично биха асимилирали, че няма смисъл да Ви опознаят.

Подкаст за начинаещи – първи стъпки 1
Източник: unsplash.com
Изберете подходящия формат

Подкастът днес има няколко познати форми – соло, съвместна форма и подкаст за интервюта. Изберете това, което ще Ви донесе най-много ползи. Соло подкастът изисква повече време и усилия, тъй като има един единствен водещ, който трябва да е достатъчно креативен, за да може да предоставя различно и качествено съдържание всеки път, което да е поднесено интересно и грабващо. Съвместната форма също не е за подценяване. Макар да предполага повече креативност, тъй като имаме двама водещи, които имат повече идеи заедно, то е важно те да се сработват успешно и да се допълват един друг – няма нищо по-лошо от това да слушаш двама души, които се прекъсват взаимно и вместо да ти предоставят качествено съдържание разгледано в дълбочина, то те се борят кой да вземе думата. По повод подкаста за интервюта бихме Ви посъветвали водещия да е само един – така ще може да се проведе по-задълбочен разговор с интервюирания, а и той ще бъде по-предразположен да споделя.

Открийте своя стил

Имайте предвид едно – ако сте решили да ползвате подкаста като допълнителен канал за реклама, то се откажете на момента. Един подкаст е успешен и слушан тогава, когато предоставя целево съдържание в разговорен, ангажиращ стил. Той не трябва да звучи като реклама от телевизията, но още по-малко като лекция от университет. Бъдете себе си! Може да звучи клиширано, но това е самата истина. За да пробиете в тази сфера, трябва да сте автентични – да говорите за това, което Ви вълнува и с което сте запознати, да споделяте своя опит и да позволите на слушателите Ви да Ви опознаят. Подкастите са като разговор с близък приятел – просто не виждате отсрещната страна, но усещате връзката.

Кога и по колко?

Дължината на един подкаст  се определя от това, което имате да кажете и от нуждите на Вашата аудитория. Затова има подкастове с дължина от 5 минути и такива, които продължават с часове. Изберете тази дължина, която ще Ви върши работа, но не се страхувайте да излизате от рамката, ако е необходимо.  Честота при пускането на епизодите също е от значение. Старайте се да сте постоянни – ако сте решили, че всяка неделя следобед ще пускате по един епизод, то наистина спазвайте този график. Така слушателите Ви ще знаят кога да Ви очакват и ще си определят времеви период, в който им е удобно да седнат и да Ви слушат. А също така Вие ще можете да прецените кога е необходимо да седнете и да запишете епизода. Съвет от нас – запишете няколко епизода предварително преди пускането на подкаста в действие – така ще можете да си позволите малко почивка и да си дадете време да видите дали подкаста се развива в посоката, желана от Вас.

Още по темата можете да прочетете тук:

За подкастите – професионално. Интервю с The Podcast Place

Подкаст, блог и влог – възможност за бизнеса

За работа с подкасти – с радост сме на линия. Екипът ни работи с най-добрите доставчици в тази област, а на ниво комуникация, съдържание – имаме вече достатъчно опит, който може да Ви е от полза. Не се колебайте и се свържете с нас!

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.