Какво е shadowban и как да се предпазим?

Какво е shadowban и как да се предпазим?

Може би сте чували, терминът shadowban. Думата се обвързва със социалните мрежи и обобщено изразява действието по блокиране на акаунт или скриване на публикациите от конкретен профил за неопределено време. Това може да стане по няколко начина. Най-често профилът ни бива блокиран и конкретни функции ни биват забранени – не можем да харесваме, коментираме или да последваме нов акаунт. Другото най-често срещано явление е публикациите ни не биват показвани в хаштага, който сме сложили (повече за хаштага).

Как ни засяга shadowban-а?

Той може сериозно да навреди на комуникацията ни с последователите ни, както и най-вече, да блокира възможността да се сдобием и да достигнем до нови такива. Когато публикациите ни не се показват в посочените от нас хаштагове не достигаме до нови хора извън стандартната ни аудитория. Това намалява шансовете ни за разрастване на профила. Също така shadowban нарушава комуникацията ни с вече съществуващите ни последователи, ако това което се е случило е да блокира някои от нормалните функции. Така не можем да отговорим или да се свържем с конкретен последовател, което вреди на имиджа ни.

Защо се случва shadowban?

Shadowban възниква обикновено при прекалени повтарящи се действия. Ако харесваме с бърза скорост за кратко време, последваме десетки хора в рамките на минута – тогава биваме разпознати като изкуствен бот или система за сдобиване с последователи, което се разглежда като спам и се блокира, за да се запази органичното, здравословно присъствие в социалните мрежи. Ако коментираме с думи, нарушаващи политиката на платформата – или публикуваме неща, които нарушават политиката им също, както и ако използваме конкретни хаштагове, които са били забранени – обикновено тези с милиони публикации, за да се предотврати спамът.

Какво е shadowban и как да се предпазим? 1

Как да се спасим?

Ако имате подозрения, че сте били жертва на shadowban, то има няколко стъпки, които може да предприемете, за да помогнете на профила си.

  • На първо място премислете кои хаштагове използвате. Всяка година има нови забранени хаштагове (вижте пълният лист за 2021)  и се старайте да не ги използвате.
  • На второ място оставете профила си поне за два дни без никаква дейност – не харесвайте, не публикувайте, не коментирайте – въпреки че вероятно ще намали Вашия engagement с последователите Ви, поне ще Ви премахне от списъка с подозрителни спам профили.
  • И трето, което може да направите в бъдеще, е да внимавате да не бъдете твърде бързи в харесването или повтарянето на едни и същи функции, за да не разпознаят профила Ви като спам отново.

Екипът на ABC Design е винаги насреща при нужда от помощ с Вашите социални мрежи или онлайн присъствие. Потърсете ни!

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.