Кои комуникационни канали са най-добрият избор за нас и нашите цели

Кои комуникационни канали са най-добрият избор за нас и нашите цели

Темите, които обсъждаме тук предимно засягат маркетинг дейности, съвети за бизнеса и хората, стратегии и полезни практики. В основата на всичко това обаче стои едно много важно нещо. Комуникацията. Без комуникация нито една от нашите дейности, без значение дали сме бизнес, НПО, изграждаме личността си като бранд или работата ни е да помагаме на другите в постигането на техните бизнес цели, не може да съществува.

Комуникацията винаги е била едно от най-важните неща във всеки аспект от живота и в ерата на дигитализация, социални мрежи и на пръв поглед пълна свобода над словото и комуникацията, тя претърпява най-голямо поражение и промени. Въпреки множеството канали и възможността за свободно комуникиране много бизнеси и личности не знаят как правилно да общуват са аудиторията си или не се възползват максимално от комуникационните канали, които са на тяхно разположение. Затова днес ще обсъдим именно това – кои са комуникационните канали, които са подходящи за нас, нашата дейност и нашите цели.

Кои комуникационни канали са най-добрият избор за нас и нашите цели 1

Социални мрежи

Разбира се, започваме от най-очевидното. Известно ни е вече, че социалните мрежи са наистина канал за комуникация и еволюираха в това да са основният канал за комуникация на много хора. Социалните мрежи вече не са просто за споделяне на снимки, а съдържанието ни трябва да бъде премислено и съобразено с аудиторията ни, възприятията ѝ и интерпретациите ѝ.

Важно е да знаем, че в социалните мрежи визуалното възприятие е водещо, затова визията ни трябва да казва достатъчно много за достатъчно кратко време. Затова е нужно да сведем идеята за бизнеса ни или услугите ни до ядрото – няколко изречения и визуална идентичност, които да изградят нашето онлайн присъствие. Също така е важно какво и как ще комуникираме. Това се определя не само от нас самите, но и от нашата публика. Представителите на едно поколение реагират по коренно различен начин от представители на друго поколение – трябва да сме наясно с демографията ни и техните отличителни белези.

Всичко до момента звучи много сиво и в рамки, но не се притеснявайте – присъствието ни онлайн в социалните мрежи всъщност може да бъде много забавно и полезно преживяване. Социалните мрежи предлагат всякакви средства и формати на комуникация, с които можем да покажем и ние колко се забавляваме в изготвянето на нашето съдържание – а това винаги се възприема добре от публиката.

Социалните мрежи ни позволяват като бранд да демонстрираме прозрачност и човечност, което несъмнено се харесва на аудиторията. Спрямо предмета на дейността ни следва да се обърнем към конкретен канал – Facebook, Instagram, TikTok, LinkedIn, а най-добре е да комбинираме между няколко от тях. 

Кои комуникационни канали са най-добрият избор за нас и нашите цели 2

Уебсайт, Newsletter, Блог

Продължаваме с класиката – уебсайтовете. Дори да имаме една страница с информация и форма за контакти, уебсайтът е полезно средство за комуникация. Сайтът е едно от първите места, на които нашите клиенти или потребители могат да ни открият и той най-добре представя нашата бранд идентичност, информация за самите нас и нашата дейност. От сайтът ни произтичат и други средства за комуникация – блог и newsletter.

Блоговете днес са силно подценявани, но те продължават да са едно от основните места, в което хората търсят информация. Освен това така създавате допълнително съдържание за социалните си мрежи.

Бюлетинът (newsletter) е идеално средство за общуване с конкретна аудитория. Той е полезен, както за клиентите Ви, така и за самите Вас, защото Ви дава точна информация за хората, които взаимодействат пряко с бранда Ви, и които искат да продължават да се обвързват с него. Той може да Ви бъде полезен не само в общуването с аудиторията Ви, но и за вътрешна комуникация – в случай, че сте по-голяма компания, можете да имате месечен бюлетин, в който споделяте важна информация или интересни случки от изминалия месец, с което да сплотявате хората си и да създадете благоприятна и общителна среда в компанията си. 

Кои комуникационни канали са най-добрият избор за нас и нашите цели 3

YouTube, Viber канал, Подкасти

Не на последно място по важност нареждаме канали, които макар и да са по-специфични могат да бъдат силно ефективни. В зависимост от това с какво се занимавате, YouTube или подкаст могат да бъдат едни от най-ценните канали, в които да споделяте съдържание. Полезни видеа в YouTube или интересни теми в собствен подкаст могат да засилят интереса към бранда Ви значително. Подкастите стават все по-популярни у нас и хората все повече се обръщат към тях като форма на забавление или начин за информиране. 

Кои комуникационни канали са най-добрият избор за нас и нашите цели 4

Viber каналите са нещо още по-нишово, от което можете да се възползвате.  Може да се окаже, че именно от нещо такова се нуждае аудиторията Ви и съответно Вие. Можете да споделяте конкретна полезна или забавна информация, която допълнително да ангажира последователите Ви. Два примера, които добре показват колко различно съдържание може да се споделя, са каналите на Столична Община и Папи Ханс – напълно различни, но работещи за конкретните им цели и дейности. 

Кои комуникационни канали са най-добрият избор за нас и нашите цели 5

В случай, че не знаете от къде да започнете или се нуждаете от помощ и съвет – ние сме на линия!  Обадете ни се още сега за консултация и работа по конкретни комуникационни задачи. Оставаме на линия!

Прочетете още:

Топ 5 съвета за успешна бизнес комуникация

Корпоративна комуникация по време на война – какво е добре да правим

Защо да приложим Spotify като канал за комуникация на бранда ни през 2022?

Работата на екипите Човешки ресурси и онлайн комуникацията

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.