Дез – инфлуенсване – какво представлява и какво трябва да знаем за него?

Дез – инфлуенсване – какво представлява и какво трябва да знаем за него?

След така динамичното развитие на сферата на инфлуенсър маркетинга и множеството промени, които той донесе, напоследък забелязваме един интересен тренд, чието развитие ще е важно да следим. Дез-инфлуенсването е нова посока в инфлуенсър маркетинга, която беше не само очаквана, но и желана от много хора в средата. Какво представлява и какво е важно да знаем? Ние ви разказваме тук.

Дез-инфлуенсване – новият тренд в инфлуенсър средата

Дез-инфлуенсването е най-новата форма на автентична ангажираност, която в своята същност представлява изказване на мнение към последователите какво да не купуват. Интересното е, че този акт започва да се изпълнява не само от инфлуенсъри, но и от техните последователи, които започват да генерират все повече съдържание по темата. Към средата на февруари хаштагът #deinfluencing има над 159,5 млн. гледания в TikTok. Това е показателно, че новият тренд придобива все по-голяма популярност и се харесва на потребителите. Но защо? Основната причина е постоянното промотиране на нови продукти от инфлуенсърите, като това води до прахосничество и натиск върху потребителите, най-вече от индустрията за красота, постоянно да притежават най-модерните стоки, за да са в крак с модата, което не се харесва на никого.

Защо този тренд стана популярен?

Започването на този тренд беше съвсем естествено развитие на средата, тъй като много потребители вече бяха уморени от постоянния натиск на микротенденциите и от непрестанния прилив от предложения за закупуване на продукти, които не само са ненужни, но и скъпи. Подкрепата на свръхпотреблението, както и на ощетяващи хората стандарти за красота и начин на живот, не се харесваха на потребителите от много дълго време и те най-накрая събраха достатъчна смелост и публичност, за да изкажат това несъгласие. Вече все по-малко се харесват инфлуенсърите, които промотирайки дадени брандове и продукти, губят своето автентично звучене. Потребителите искат автентично съдържание, което да е представено с честност и откровеност. Ако инфлуенсърът е откровен и предоставя качествено съдържание, където изказва истинското си мнение, то той ще бъде много по-харесван, защото потребителите не само ще му имат доверие, но ще могат и да се асоциират с него. Следователно когато става въпрос за промоции на продукти, аудиторията би се вслушала истински.

Дез – инфлуенсване – какво представлява и какво трябва да знаем за него? 1
Източник: unsplash.com

Изграждане на доверие – дубъл втори

За да могат да продължат работата си, инфлуенсърите ще трябва да преосмислят позицията си в социалните мрежи. Те имат отговорната задача да образоват новите поколения, както и да бъдат личности за пример, а не да използват платформата си единствено за колаборации с брандове, които да им донесат финансова изгода. За да продължат да бъдат следвани и харесвани, инфлуенсърите ще трябва да заложат на автентичност и прозрачност. Трябва да разберат важната си позиция и да използват платформата си по такъв начин, че отново да заслужат доверието на аудиторията си и да направят средата на социалните мрежи по-честна и истинска, което е нужна и желана промяна от много време насам.

Бъдещето на инфлуенсър маркетинга

Дез-инфлуенсването може би се превърна в “нужното зло”, което бързо и лесно да ни показа негативната посока, към която бе поела индустрията на инфлуенсърите. Когато по-рано обсъждахме тенденциите в инфлуенсър маркетинга, поговорихме за това, че новата ера в инфлуенсър маркетинга Influencer 2.0 следва да е обвързана с повече откритост, честност и автентичност. Именно поради тази нужда се случи дез-инфлуенсването. Благодарение на това движение, доверието и честността се превърнаха в ключови фактори за успеха на всеки инфлуенсър. Автентичната гледна точка ще се цени все повече, както и откритите разговори на всякакви теми. Надяваме се, че индустрията ще промени досегашната си посока към една по-добра, където социалните мрежи ще се превръщат все повече в безопасно пространство, където можем да изградим истински взаимоотношения и където можем да се учим едни от други и да ставаме по-добри личности.

Дез – инфлуенсване – какво представлява и какво трябва да знаем за него? 2
Източник: unsplash.com

Предстои да разберем как ще се развие сферата на инфлуенсър маркетинга, но какъвто и да е развоят, ние сме готови за новостите и предизвикателствата! ABC Design and Communication има богат опит в работата с инфлуенсъри и комуникациите. Екипът ни е винаги на разположение – потърсете ни още днес!

Прочетете още:

Influencer 2.0 – новата ера в инфлуенсър маркетинга

Успешна формула за работа с инфлуенсъри

Инфлуенсър маркетинг – етика и принципи

Нано инфлуенсъри – как могат да бъдат полезни за бизнеса ни

Pet инфлуенсъри – пухкавата страна на инфлуенсър маркетинга

Източник на заглавното изображение: dbknews.com

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.